Wat is Airsoft?


In Japan is de basis ontstaan van airsoft, waarom juist in Japan zal men zich afvragen en de reden hierom is gewoon vrij simpel. Het wapen bezit in Japan is voor 100% illegaal, dit verklaart eenvoudig waarom airsoft het segment of marktaandeel is van dit soort wapens voor de sportschutters die hierbij niet de wapenwet overtreden om hun hobby uit te oefenen.

Het airsoft gamma bestaat uit geweren & pistolen/revolvers die exact en kopie zijn van de echte vuurwapens die wij allen kennen, het uiterlijk en kenmerken zijn echt waarheidsgetrouw, alle airsoft modellen zijn dus replica wapens.

De airsoft replica wapens zijn zo gekopieërd in hun authenticiteit dat zelfs de accessoires (kijkers, red-dots enz) en toebehoren van de standaard vuurwapens kunnen gemonteerd worden. De overgrote meerderheid van wapenfabrikanten (airsoft) hebben afspraken met de vuurwapen fabrikanten om deze om te zetten in replica wapens en tevens gebruik te maken van het handelsmerk.

Japan is de basis van airsoft, kan men zich voorstellen dat daar gebruik van wordt gemaakt, alle bestaande en erkende disciplines worden er beoefend met airsoft replica’s. De microbe is zelfs overgeslagen naar andere landen, waar de disciplines Airsoft IPSC – Airsoft Steel Challenge – Airsoft Pinball – Airsoft PPC 1500 – Match 5, met airsoft replica wapens worden ingericht.

Dat er een opmars is in West Europa is dus niet verwonderlijk, het is bedoeld van recreatief tot competitief voor jong en oud binnen een vereniging.

Air- wat!! denken vele onder ons, Airsoft Shooting is duidelijk de ultieme schietwijze met motto “Accuracy – Power – Speed” (nauwkeurigheid – kracht – snelheid) alles volgens de regels van de originele disciplines. Om een goede score moet men een combinatie hebben van nauwkeurigheid en snelheid.
Het aantal hits in een korte tijd is wat telt voor het eindresultaat (score). Deze disciplines zijn niet alleen aantrekkelijk voor sportschutters maar ook voor recreanten, een grote reden dat deze vrij jonge dynamische sporttak zo snel vooruitgang maakt eenmaal deze is opgestart.

Airsoft Shooting is gewoon een simultane schietwijze van bestaande disciplines met handvuurwapens. Een schietsport waarbij 1:1 replica’s gebruikt worden en in de plaats van echte kogels zijn de milieu vriendelijke balletjes van 6 mm in gebruik, deze noemen wij BB’s. De veiligheid en een goede hantering blijven van kracht, het feit dat airsoft replica’s worden gebruikt maakt geen verschil. Verantwoordelijke wapenhandelingen zijn even belangrijk als alle commando’s en regels van de originele disciplines.

Schutters zijn ernstig gemotiveerd, en beginners, vooral jongeren, zijn geprikkeld om deel te nemen. Deze sport is perfect voor expert schutters evenals beginners.

Wat maakt deze disciplines vooral speciaal: aantrekkelijk is vooral het eenvoudige en de lage kosten. Er zijn een paar legale benodigdheden vereist, en de onkosten blijven onder controle.