Schietsport


Wie nooit de Airsoft schietsport beoefend heeft, beschouwt deze niet echt als een sport. Niets is echter minder waar.

Het Action Air schieten is inderdaad een actie sport, en een toeschouwer heeft de indruk dat alles vanzelf gaat. Het schieten is immers een “inwendige” of een “concentratie” sport. Wat niet wegneemt dat een goede algemene conditie zeer belangrijk is voor een topschutter. Tot de basistraining van een schutter behoort joggen, zwemmen, fietsen, kracht en duurtraining, naast de specifieke schiettraining.

 

De concentratie en de zelfbeheersing die een schutter moet opbrengen bij elk schot die hij/zij afvuurt is te vergelijken met de concentratie die een sprinter moet opbrengen bij de start van de 100m sprint. Alleen moet een schutter deze concentratie 30 maal opbouwen in een periode (tijd van parcour). Het is niet uitzonderlijk dat een Action Air schutter na avondje wedstrijd volledig uitgeput is, zowel mentaal als fysiek.

Doordat een algemene goede conditie voldoende is, maar dat vooral zelfbeheersing, concentratie, en techniek doorslaggevend zijn, is de leeftijd van de competitieschutters zeer uiteenlopend. Ik denk dat er in geen enkele andere sport een even grote sportiviteit bestaat als in de schietsport. Natuurlijk zijn de verliezers teleurgesteld, maar in geen enkel andere sport wordt een winnaar zo vaak gefeliciteerd door zijn collega’s als bij het Action Air schieten. Het feit dat Action Air schieten een tot en met individuele sport is, is daarvan waarschijnlijk de basis. Een tegenstander kan jouw resultaten niet beïnvloeden en jij kan die van je tegenstander niet beïnvloeden. Iedere Action Air sportschutter is ten volle verantwoordelijk voor zijn resultaat.

Met training en doorzettingsvermogen is iedereen in staat een redelijk niveau te halen in de Action Air schietsport. Wie zich een discipline eigen maakt en bereid is redelijk wat tijd in training te investeren kan tot de top of subtop geraken. Wie echter een echte topper wil worden moet keihard trainen, en dit, afhankelijk van het aangeboren talent, vaak gedurende maanden.