IPSC Action Air


Wat is IPSC Action Air?

IPSC staat voor “International Practical Shooting Confederation” en bestaat nu ook als een Airsoft variant. Het is een vorm van parcours schieten dat internationaal volgens dezelfde regels verloopt. De airsoft variant noemt men IPSC Action Air

Het typische IPSC parcours is een combinatie van verschillende doelen waaronder kartonnen IPSC doelen, Steel Poppers en Steel Plates. De kartonnen doelen moet men 2 maal schieten (wat ook een ‘double-tap’ genoemd wordt), en de stalen doelen slechts 1 keer.

Wat heb je nodig?

Om aan parcours schieten (IPSC Action Air) mee te doen, en zeker als je mee wedstrijden gaat schieten, heb je meer nodig dan enkel een replica, meerdere magazijnen en voldoende BB’s en gas.

Op de eerste plaats heb je een holster nodig. Deze moet IPSC goedgekeurd zijn wat wil zeggen dat de trekkerbeugel bedekt moet zijn zodat men niet aan de trekker kan als het wapen in de holster zit en dat wanneer men het holster omkeert met het wapen er in, deze er ook niet uit mag vallen. Zo worden bijvoorbeeld de militaire holsters geweerd die het wapen vasthouden met een band, alsook schouderholsters, beenholsters, en ‘crossdraw’ holsters zijn niet toegestaan.

Tevens heb je minimum 3 mag pouches nodig om je magazijnen in mee te dragen tijdens een parcours.

Dit alles moet natuurlijk nog gedragen worden door een gordel die door de lussen van je broek gaat en die van voldoende stevigheid is zodat alles stevig op zijn plaatst blijft.

Classificaties

Voor de IPSC Action Air discipline worden verschillende classificaties gehanteerd:

Hoe bepaalt men de score?

De tijd die de schutter nodig heeft om het parcours af te leggen wordt digitaal gemeten, met een speciale timer.

De score wordt bepaald door een coëfficient berekening van de totale tijd en de punten van de doelen. Dit gebeurt meestal via het ‘Comstock’ principe. Indien er fouten gemaakt worden tijdens het parcours (doelen niet raken, veiligheids-inbreuken, parcours-fouten) zorgen voor strafpunten die de totaalscore gevoelig naar beneden halen.